Naglarnas sjukdomar och åkommor



 

 

Kutikula Cuticula Cutikula 
En tunn hinna på nagelplattans ovansida (glashinnan)

1. Fakta från Wella Sverige
2. Nätet, när jag googlade på cuticula
3. Fotvårdskunskap av Elsa Frosthagen

Text: Anette Claesson 

I boken Fotvårdskunskap kan man läsa: “Slipning av nageln”
“Alla naglar behöver inte slipas eller fräsas ned. Nageln har normalt ett skyddande skikt (glashinnan) som förhindrar bakterier och svampar att invadera. Om man behandlar nageln alltför intensivt bryts nagelns motståndskraft mot organismer ner och tillträde lämnas för dessa. En lätt putsning kan vara nödvändig ibland men man bör arbeta varsamt och skonsamt. Särskilt bör området omkring lunula skyddas så att inte det levande nagelbildande lagret i matrix skadas.”

Cutis är ordet för hud.
Ja, nageln är en förlängning av hud – egentligen.
Kommer så väl ihåg det från skolan – the nail is an extension of the skin.

FILA ALDRIG bort cuticulan!
På sin höjd kan man PUTSA med en 3-stegspolerares grova yta (600 grit) för att få bort glansen. Om din bruksanvisning säger att du skall använda en grövre fil än 240 grit då tycker jag att du ska leta efter ett mycket modernare material som fäster och sitter bra utan att förstöra kundens naglar.

Varför har vi en cuticula?
Om man tänker på vad cuticulan gör för en växt så skyddar den det översta lagret av plantan som är vattenavstötande och skyddar plantan från att bli genomvåt och även från att torka ut. En frisk planta har ett skydd så att den håller sig frisk. Precis som på en nagel.








Håret, som också har en cuticula som kallas för fjällskiktet, är det allra yttersta lagret på strået som gör det stabilt och motståndskraftigt. Dess vattenavvisande yta skyddar hårstråets inre delar från att torka ut. Nagelns cuticula har samma effekt. Innehåller dessvärre missfärgningar och bakterier, samt att nageln i sig själv är räfflig, vilket gör att man kan vilja polera bort den.
Då lämnar du nagelytan mer mottaglig för bakterier och svampangrepp. Se till att den är blankpolerad eller täckt med konstmaterial efter poleringen.

Tanden har en cuticula, den yttersta hinnan på emaljen. Ordet cuticula kommer från latin och har för avsikt att skydda det område den sitter ovanpå.

Ordet cuticula används även inom biologin och betyder översta hinnan på en insekt eller djur med hårt skal. Tänk dig en skalbagge som glänser svart. Eller en sköldpadda. En sköldpadda är mycket i vatten, tur att den inte blir genomvåt då hade den drunknat. Cuticulan är bara den friska glansen som är vattenavstötande, inte det tjocka skalet. Precis som nageln, igen! Nu vet du hur tunn den är, hur lite du kan putsa bort. Med ett par svep av en grov fil är hela cuticulan borta och då är du nere i nagelplattan!

Nu vet vi att naglar, tänder, insekter, djur och växter kan ha en cuticula. Det är inte någonting mer än bara hinnan som är det yttersta skyddet mot intrång av mikroorganismer och vätskor. Lika mycket som den skyddar mot intrång skyddar den även mot avdunstning. Minst lika viktigt. Cuticula är en supertunn hinna som täcker en organism. Myror har cuticula!

Å andra sidan....
Cuticle på engelska översätts oftast till nagelband. Men nagelband är Eponychium. Levande vävnad. Det döda hudlager som växt fram under Eponychium och som har haft en tidigare funktion som förslutning mellan hud och nagel men som nu inte längre har någon funktion kan tas bort och skall tas bort men, helt utan att peta ner Eponychium. Lossa lite försiktigt bara. Det gör man säkrast med nagelbandsremover och en mjuk borste. O.K. Vi som jobbar professionellt har lite olika knep, men att förorsaka kunden rodnad eller infektion är inte en av dem. Cuticle och cuticula är inte samma sak. Cuticle är en vävnad, cuticula är en hinna.


<< TILLBAKA
...........................................................................................................................................






 

 

   
...........................................................................................................................................